Den stora frågan; Varför bli grön?


Varför bli ”grön”?

Du har antagligen lagt märke till att grönt är överallt nu för tiden – på nyheterna, politiken, mode, och även i tekniken. Du kan knappt komma ifrån det på Internet, och det finns även tv-kanaler som är helt och hållet dedikerade till eko-vänligt nöje. Det är så klart väldigt bra, men med miljontals meddelanden och idéer som slängs mot oss från alla håll och kanter, så är det lätt att fastna i de dagliga sakerna – byta till ekologisk mat, sopsortering – utan att tänka på den stora bilden och hur dina handlingar påverkar. Eller ännu värre, du kan lida av en liten grön ”trötthet”, och därav strunta i att vara grön på grund av dess allestädesnärvaro.

Det är lätt att bli överväldigad av alla miljöfrågor och vad du som individ måste göra för att hjälpa miljön, och även hjälpa dig själv och dina nära och kära. Men det är något som är nödvändigt för att vi ska kunna leva så bra och så länge som möjligt på vår planet, och att dina framtida släktingar även ska kunna göra det.

Vi har satt ihop tio stycken tips och anledningar till varför du borde bli grön!

Riktig mat är bränsle för kroppen – och planeten. Genom att äta grön mat – lokal, ekologisk mat – så kan du njuta av färskare, och godare mat som förbättrar din personliga hälsa. Enligt en studie så har ekologisk mjölk 68% mer av de nödvändiga omega-3 fettsyror än vad konventionell mjölk har. Att välja ekologisk mat har även globala konsekvenser. Att köpa lokal mat betyder att du stödjer den lokala ekonomin och reducerar växthusgasutsläpp som släpps ut när maten transporteras från där den kommer ifrån och vägen till din tallrik. Att köpa färsk mat betyder att du minskar paketeringen och energin som används för den processen. Att välja ekologisk mat betyder att du hjälper till att främja ekologiskt jordbruk och ansvarsfull markanvändning.

Den genomsnittliga kvinnan absorberar mer än 1,8 kg smink under hela hennes livstid. Män utesluts inte. Din hud – kroppens största organ – absorberar upp till 60 procent av de produkter som du sätter på den varje dag, från tvål till schampo till solskyddsfaktor. Med tanke på att de flesta av oss använder ungefär 10 olika produkter dagligen, så blir det verkligen mycket efter ett tag. Att välja ekologiska produkter menas med att använda växtbaserade ingredienser istället för petrokemi, som förhindrar att de här kemikalierna absorberas in i din hud.

Att skapa saker gör åt mycket (och mycket, mycket) av energi. Varje sak du äger – dina möbler, dina kläder, dina ölburkar, dina saker – kommer ifrån nånstans; varje objekt har en miljöpåverkan. Ingenting kommer helt enkelt ifrån ”affären”. För att hjälpa till att mildra fotavtrycken av ditt materiella liv, välj varor som är tillverkade av ekologiska material, så som avverkad skog, ekologisk bomull, eller återvunna material. Dina val kommer att hjälpa till att skydda skogen, klimatet, rent vatten och den biologiska mångfalden; särställa hållbar markanvändning; och reducera mängden av avfall som täpper igen vår deponi. Att köpa mindre saker och begagnade saker hjälper även till att nå det här målet.

Ren, förnybar energi finns redan tillgänglig för alla. Vi använder elektricitet för att tända våra lampor, tv och datorer, men vad händer innan du trycker på knappen? Din elektricitet måste komma från nånstans. Genom att registrera sig på ett förnybart energiprogram från din lokala samhällsservice, så bidrar du till vår kollektiva förmåga att genererar mer ren energi från vind, sol, och andra källor och du kan hjälpa till att reducera efterfrågan av energi från mer förorenande källor.

Bättre transportmedel betyder mindre global uppvärmning. Varje gång du väljer att gå, cykla eller ta ett offentligt transportmedel, så reducerar du (eller helt och hållet eliminerar) koldioxid och partikelutsläpp som skapas genom att köra en bensin- eller dieseldriven bil. Du hjälper till att sakta ner den globala uppvärmningen. Genom att välja grönare alternativ så som tåg eller flyg för långdistans resor kan det minska din klimatpåverkan oerhört mycket.

Naturen återvinner allt. Det borde även människor göra. Att sopsortera är väldigt viktigt, och det anses vara väldigt dåligt i dagsläget att inte göra det. Att dessutom återvinna det vi slänger är dessutom ännu viktigare. Det första steget för återvinning är att förminska mängden av saker som vi köper, och att hitta konstruktiva användningar av ”skräpet” är det andra steget. Varför? Ingenting är nånsin riktigt ”bortkastat” – allting måste hamna nånstans. Genom att återvinna och återanvända, så förminskar vi mängden av avfall som bara ligger på sin deponi. Återvinningsmaterial sparar även energi jämfört med att använda helt nya material för att skapa nya produkter. Vissa material, som aluminium och glas, kan även återvinnas genom att bli en produkt som inte har mindre kvalitet än vad det hade från början.

Dina kläder gör större påverkan än bara på ditt utseende. Att skapa kläder involverar en stor mängd av material, energi och slit. Det inkluderar bekämpningsmedlen som används för att odla grödor för textiler, färgämnen och vatten som används för att färga dem, och slitsamma förhållanden för de som arbetar. Genom att använda eko-vänliga kläder – som att köpa ekologisk istället för konventionell bomull, ett av de mest kemikalieberoende grödorna som finns i världen, så väljer du även en bättre produkt som är mildare mot marken och grundvattnet. Hur kan du ta hand om dina kläder? Använd kallt vatten i tvättmaskinen, ekologiska tvättmedel och häng upp tvätten på tvättlinor ifall det finns möjlighet för det. Allt det kan göra stor påverkan på din garderob. Att ha på sig begagnade kläder hjälper till att avleda trafik till deponi, och i vissa fall kan det vara 95% mer effektivt än att köpa nya.

Vatten är inte en förnybar källa. Rent vatten är kanske planetens mest dyrbara källa, och, med den ökande effekten av global klimatförändring, för många delar över hela jorden, vår möjlighet att ha tillräckligt mycket högkvalitet vatten till hands kan mycket möjligt förändras under den närmsta framtiden. Att vara uppmärksam när det gäller vatten hjälper till att minska belastningen på kommunala behandlingssystem och ser till att det finns tillräckligt mycket för alla. Genom att sluta med flaskvatten, kan vi reducera globala växthusgasutsläpp (från transporten), energin det krävs för att producera plast, och mängden avfall som körs av lastbilar till vår deponi.

Ekologiska varor är mer humana. Precis som att det kräver material och energi, alla ”saker” kräver en annan allmän källa: människor. Om du byter till ekologiska och etiska varor, stödjer du ofta de lokala och globala hantverkarna och samhällena. Att stöda ”Fair Trade” produkter och bra arbetskraft ser till att varor, allt från kaffe till kläder, inte tillverkades på en vidrig arbetsplats. Försök att köpa så mycket produkter som möjligt som producerats här i Sverige!

Det finns inget löjligt med fred, kärlek och förståelse. När Dr. Wangari Maathai van Nobels fredspris år 2004, så erkände priskommittén hennes presentationer genom att säga ”Fred på jorden beror på vår förmåga att säkra vår livsmiljö”. Maathai, grundaren av ”Green Belt Movement” (en av Planet Greens NGO partners”, har hjälpt världen att koppla ihop punkterna mellan kvinnors rätt i samhället, hållbar utveckling, demokrati, och världsfred. Kopplingen mellan fred och miljön har blivit sammanfogad av nobelpristagaren Al Gore och IPCC, som har tagit upp punkterna om att global uppvärmning är en fråga om vetenskap, teknologi, mänskligt beteende, etik och fred, och att en persons handlingar verkligen kan göra en skillnad. Likställa de två – fred och miljön – tillåter oss att förstå den stora bilden och det sättet som vi alla är sammankopplade.