Vad och hur om ekologiska leksaker


Ekologiska leksaker

 

Endast det bästa är bra nog för ditt barn! Trots att leksaksaffärerna och reklamen på tv:n säger annorlunda, så är ekologiska leksaker det absolut bästa alternativet när det kommer till lek. Många leksaker innehåller gifter och det kan vara svårt att avgöra om produkterna i butikerna är giftfria eller ej.

Material som är bra för leksaker är bland annat trä. Det stimulerar sinnena, har struktur, och det kan både vara hårt och mjukt. Det luktar även gott och det bästa av allt – bakterier kan inte föröka sig på trä. Träleksaker kommer från bland annat gummiträd som givit all gummi de kan, eller från fruktträd som inte längre ger frukt. Leksakerna skapas sedan av klimatsmarta människor och oljas eller målas med garanterat giftfria naturliga färger och oljor.

Mjuka leksaker tillverkas av ekologiskt odlade tyger. Ekologisk bomull innebär bland annat att inga kemikalier har använts i bomullsodlingen eller i tillverkningsprocessen. Kemikalier som kan förekomma i andra leksaker, som inte är ekologiska, kan skada både barnen och naturen.

Kemikalier som kan förekomma i leksaker är bland annat bisfenoler, ftalater, bly och bekämpningsmedel som kan skada fortplantningen, ge cancer och allergier. Det finns inga märkningar för ekologiska leksaker och därför råder det stor förvirring hos konsumenter och även i många butiker om vad som är en ekologisk leksak. En leksak kan vara till hälften ekologisk, till exempel ett gosedjur som är stoppad med polyester men har ett yttertyg av ekologisk bomull, och på grund av det ekologiska tyget så är den märkt som ekologisk leksak. Även leksaker som är märkta som fair trade kan vara giftiga. Det här kan uppenbarligen inte fortsätta, då barn ska kunna sova med sina gosedjur och leka med sina leksaker utan att riskera att bli sjuka! Regeringen vill ha ekologiska leksaker och satsar 100 miljoner för att uppnå målet om en giftfri miljö där leksaker är en del. Även du borde ta ställning och göra skillnad, både för ditt barn och för miljön! För att lära dig mer så kan du kolla på Naturskyddsföreningens korta film ”Cocktaileffekten” eller Stefan Jarls dokumentär ”Underkastelsen”. Du kan även tillsammans med ditt eller dina barn lära er om farliga plaster i leksaker genom att kolla på barnprogrammet ”Miljöhjältarna”.

Nu är då frågan; Var går det att få tag i ekologiska leksaker? Och vara helt säker på att de är ekologiska och ofarliga för dina barn? Vi har tagit fram några onlinebutiker som säljer ekologiska och ofarliga leksaker, och även andra produkter, för dig och ditt barn.

 

Littlebloom.se

Littlebloom säljer leksaker och gosedjur för de allra minsta barnen. Deras träleksaker kommer ifrån gummiträd som givit all gummi de kan, och ifrån fruktträd som inte längre kan ge frukt. Leksakerna har tillverkats av klimatsmarta människor, och oljats eller målats med garanterat giftfria naturliga färger och oljor.

Deras mjuka leksaker är gjorda av ekologiskt odlade tyger. De har ekologiska leksaker från märket Noonoo i ull som tar till sig lukter från hemmet och familjen vilket ger barnet trygghet i vagnen och när man är borta från hemmet. De är perfekta som present till en nyfödd eller för dop!

 

littlebloom

 

Ekoleko.se

Läskigt nog så är inte Sveriges alla leksaker giftfria, och det har ekoleko uppmärksammat. De erbjuder lekfulla gröna leksaker som du kan handla där säkert och tryggt. Alla ekolekos leksaker uppfyller samtliga svenska lagar, och de säljer även inte leksaker som innehåller ämnen som är ifrågasatta som lagstiftningen inte ännu hunnit med. Deras kemikalieinspektion kontrollerar så att leksakerna inte innehåller farliga kemikalier och bekämpningsmedel. Deras leksaker är till 100% ekologiska, men de använder sig av termen ”giftfria leksaker” istället för ”ekologiska leksaker”.

ekoleko

 

 

Abcleksaker.se

Abcleksaker vill att leksaker ska vara eko på mer än ett sätt. De vill att leksakerna ska vara:

  • Koncept – leksakens idé kan visa barnen hur man tänker ekologiskt.
  • Material – leksaken kan tillverkas av ekologiskt odlat, förnybart eller återvunnet material.
  • Produktion – leksaken kan produceras ”ekologisk” genom att man ta hand om tillverkningsprocessen och biprodukter, etc.
  • Förpackning – den yttre förpackningen (som brukar kastas) kan göras på miljövänliga sätt.

Det här är abcleksakers egna ord, och de försöker att visa att deras leksaker klassas så. De har ett stort sortiment av roliga och lärorika leksaker. Leksakerna har hög kvalitet och vissa även pedagogiskt syfte.

 

abclek

 

Laplandecostore.se

Laplandecostore drivs av en kvinna som heter Sara som bor i Storuman, Lappland. På denna sida säljs det ekologiska och giftfria produkter med bra kvalitet och hennes vision är även att du ska känna dig trygg när du handlar av henne. Hon har gjort allt för att säkerställa att produkterna som säljs där är så giftfria som möjligt. Leksakerna är 100% ekologiska och giftfria, både på utsidan och insidan.

 

lapland