Glödlampan – en av hemmets största energibovar.


Så, det finns inte många ursäkter – belysningstekniken LED finns idag för de flesta användningsområden.

Det går faktiskt lätt att byta ut sina glöd- och halogenlampor med LED-lampor idag. LED-lampor ger så pass mycket ljus att det knappt blir någon skillnad. Det lättaste är att ersätta lampor upp till 60-75 W med LED-lampor.

Det är inte så lätt att jämföra en LED-lampa med andra ljuskällor. Det bästa sättet att jämföra lamporna med är att jämföra lumen för att veta hur mycket ljus man får, och det står på förpackningen.

En stor fördel med LED-lampor är att de inte har någon värme i sina ljusstrålar, och det kan vara en fördel när man vill belysa känsliga föremål. Dock så genererar LED en hel del värme som måste ledas bort för att lampan ska hålla sig så länge som möjligt och för att ljuset ska vara bra så länge som möjligt. Det här är även anledningen till att LED-lampor ser annorlunda ut jämfört med andra lampor.

En del LED-lampor kan även dimras, och det står på förpackningen om de kan det. Dock så är det inte säkert att den dimmer du har fungerar med din LED-lampa och det beror på att många dimrar som finns inte funkar med den nya tekniken. Om du byter till LED-lampor så se därför till att du även byter dimmer samtidigt.

När du ersätter dina glödlampor med LED-lampor så sparar du i genomsnitt 80 % i energi, alltså ungefär lika mycket som du sparar med en lågenergilampa. Den stora skillnaden mellan LED-lampor och lågenergilampor är att om det är en LED-lampa med hög kvalitet så håller den sig mycket längre än en lågenergilampa. Livslängden på en LED-lampa är mellan 15 000 timmar och upp till 25 000 timar, vilket är en stor skillnad om man jämför dem med glödlampans ynka 1000 timmar. LED-lampor och lågenergialternativ finns idag i de flesta välsorterade online och offlinebutiker, till exempel LjustemaClas Ohlson och Xcen Butiksbelysning.