Barnen och miljömedvetenhet – ekologiska leksaker


När det kommer till att vara miljömedveten, gäller det inte bara att tänka på vilken bil man kör eller vilka matvaror man köper. Om man har möjlighet är det klokt om man också väljer att köpa så miljövänliga och ekologiska inredningsdetaljer, möbler, eller babysaker som man kan hitta. Som förälder är det förstås redan så mycket man måste hålla koll på när man  Vanligtvis köper man leksak baserat på vilken barnet pekar ut i butiken, vilket gör att man sällan hunnit läsa på om det man köper är ett etiskt val eller ej. Men faktum är att barnleksaker ofta innehåller skadliga kemikalier, är gjorda av plast eller andra svårnedbrytbara material.

 

eko-leksaker

 

Nästa gång ni planerar att köpa leksaker, ta dig själv en stund i förväg för att hinna kolla upp några bra ekologiska leksaksföretag och var du kan hitta deras produkter. Om du känner dig osäker, fråga alltid personalen i butiken. Det är nämligen inte bara miljön som vinner på att du köpa ekologiska leksaker istället för vanliga. Du utsätter ditt barn för mindre exponering för konstiga kemikalier- faktum är att blyhalten i vissa icke-ekologiska leksaker är skrämmande hög! Om du har ett barn som är i den åldern då hen stoppar allt i munnen, är det av extra stor vikt att undvika dessa. Om du köper ekologiska leksaker unnar du ditt barn med leksaker av hög kvalitet, som därmed har längre hållbarhet och är tåligare mot slit. Dessutom kan man ofta uppleva att ekologiska leksaker, som inte är massproducerade på samma skala som till exempel Barbie, är mer personliga och genomtänkta. Det finns helt enkelt bara fördelar med att köpa ekologiska leksaker framför andra alternativ.

 

Men det är inte bara leksaker som är bättre i ekologisk variant- även barnsängar blir bättre för ditt barn när de är tillverkade av hållbart material. Att undvika plast, som i form av polyester ofta är materialet madrass och lakan består av, är gynnsamt för ditt barns hälsa i längden eftersom man andas in partiklarna i form av damm medan man sover. Sök hellre efter naturliga, etiskt odlade material, såsom bomull, hirs och bambu- en god idé är att kolla på prislappen: om varan är billig är det stor risk att materialet inte är ekologiskt eller hälsosamt.

eko-barnsang

 

Var noga med att tänka över exakt alla detaljer när det kommer till ditt barns barnsäng. Är den lätt att smita ut från? Har den hårda kanter barnet kan göra sig illa på, eller är den lätt att välta? En av mina personliga favoriter är barnsängen “Kocko” från barnsängar.se (http://www.xn--barnsngar-z2a.se/butik/barnsang-kocko-lime-v-1-med-madrass-forvaring-mdf-fri-frakt) som är tillverkad i MDF och målad med ekologiska färger. Den är klassisk och charmig och finns i olika söta färger!

 

Kom ihåg att barn spenderar en stor del av början på sina liv sovande, och därmed behöver en så bekväm och nyttig sovmiljö som möjligt- det är omöjligt att lägga för mycket tid på att hitta den perfekta ekologiska barnsängen för just ditt barn