E-cigaretter – Hälsosammare alternativ?


Under de senare åren har e-cigaretter blivit ett alternativ till att sluta röka. Precis som med allt annat så finns det så klart både för- och nackdelar med e-cigaretter, och då är frågan om nackdelarna verkligen gör det till ett hälsosammare alternativ?

En av nackdelarna är att du måste hålla koll på din utrustning för att e-cigaretten ska fungera. Det är inte bara att ta upp ett paket cigg och tända den. Du måste ladda batteriet, fylla på vätska och ibland göra rent e-cigaretten. Men efter ett tag kommer du få in vanan att göra detta och inte återgå till vanliga cigaretter för att e-cigg är ”för besvärliga”.

Är e-cigaretter farliga då?
Nej, de är inte farliga. Med dessa har du möjlighet att välja om du vill ha med eller utan nikotin. Det kan vara bra att välja utan nikotin för att slippa beroendet. Om du däremot väljer med nikotin så kan du späda ut det för att inte skapa ett större behov än det du hade innan med vanliga cigaretter. Och precis som med vanliga cigaretter så ska e-cigaretter undvikas att användas i närheten av småbarn. Särskilt om de innehåller nikotin, men undvik det överlag. Bara för att det känns mer ”safe” att röka en e-cigarett inomhus (även utomhus), så betyder det inte att det är det för omgivningen.

Finns det några biverkningar?
Nej, det finns inga kända biverkningar av användningen av e-cigaretter idag. Vätskan som förångas för att skapa rök består av aromämnen som är godkända av livsmedelsverket. Till skillnad från vanliga cigaretter som kan orsaka sjukdomar och död, både för dig själv och för din omgivning.

Slutsatsen är att e-cigaretter är ett bättre och hälsosammare alternativ för dig som vill sluta att röka. Vanliga cigaretter kan ta död på dig och din omgivning, och eftersom e-cigaretter inte kan det så bevisar det verkligen att de är bättre. Dock är e-cigaretter inte en mirakelkur som kommer få dig att sluta röka med en gång, men det är som sagt ett bra alternativ för dig som på lång sikt vill sluta röka.